Biztos a cseh sör teszi…

Már csak egy százszázalékos csapat van Európában a jelenleg folyó bajnokságokban, a Viktoria Plzeň. 13 meccs, 28-4-es gólarány, és természetesen 39 pont.

A cseh bajnokságban eddig lejátszott 13 meccsnél vannak jóval kevesebb fordulót maguk mögött tudó pontvadászatok is, de mégsem akad egyikben sem százszázalékos csapat.

(Táblázataink egyelőre 51 európai bajnokság adatait tartalmazza, az andorrai, gibraltári és koszovói bajnokság egyelőre még nem szerepel benne, valamint Liechtensteinben nincs bajnokság az UEFA 55 tagállama közül.)

A pilzeniek előnye már 13 pont a meglepetésre második helyen álló Sigma Olomuc előtt. Győzelmi sorozatuk 2 mérkőzéssel még hosszabbra is nyúlik, mivel az előző bajnokságot is két győzelemmel fejezték be, bár az az eredmény “csak” a második helyre volt elegendő a Slavia Praha mögött. Legutóbbi meccsükön épp a bajnokot győzték le 1-0-ra.

A cseh sör egyik hazájának csapata (a másik, a České Budějovice most sajnos csak a másodosztályban játszik) mögött az európai tabellán a szerzett pontok arányában 3 szupercsapat áll holtversenyben 11 mérkőzésből 10 győzelemmel és 1 döntetlennel (2,818 pontátlag), a Manchester City, a Barcelona és a Porto. Utóbbi 2-nek még a gólaránya is teljesen azonos (30-4), előttük kicsivel jelenleg második a City 38-7-es gólaránnyal.

Még egy olyan együttes van Európában, amelynek győzelmei mellett csak egy döntetlene van (2,778 pontátlag), az albán Skënderbeu, amely 9 mérkőzésen tudja felmutatni ezt a teljesítményt.

A magyar bajnokság ebből a szempontból az egyik legszorosabb, a listavezető Videoton csupán 72. a megszerzett pontok átlaga alapján (2,133), és természetesen ugyanilyen pontátlaggal áll a Ferencváros is közvetlenül mögötte a 73. helyen.

A topligák csapatai közül a legjobbak már szerepeltek a poszt elején, de a topligákra amúgy is jellemző néhány onnan is kiemelkedő csapat megléte, és ez most sincs másként a többi topbajnokságban sem. 9. a PSG és 10. a Napoli 2,667-tel, csak a Bayern Münchennél marad el a szokásos kiugró teljesítmény (2,364 – 37. hely).

A cseh bajnokságból még 3 forduló van hátra idén, a pilzeniek nem találkoznak a közvetlen élmezőnyben álló csapatokkal, így akár a téli szünetre is mehetnek százszázalékos teljesítménnyel.

Teljes lista

Vélemény, hozzászólás?